Syyskuun viimeisenä lauantaina se alkoi, nimittäin hirvenmetsästys! Joillakin se ilo loppui jo sunnuntaina päivällä ja toisilla ensimmäisenä viikonloppuna ei ollut vielä havaintoakaan hirvestä. Kesän aikana tähän metsästyksen alkuun on varauduttu passipaikkojen raivailulla ja mahdollisesti ampumatorneja on korjailtu. Keväällä on saatettu ottaa pieni hirvikoiran pentu, jonka kanssa on kesän aikana juostu metsässä siinä toivossa, että tulokas näkisi hirven. Onnistunut syksy hirvenmetsästyksessä on yleensä silloin, kun voi ilmoittaa itsensä kymppikerhoon. Hirveä voi metsästää monella eri tavalla, yleisin on koirilla metsästys, mutta ajoketjumetsästys on myös aika yleinen.
 
Koirilla metsästys tapahtuu siten, että hirvikoira etsii hirven ja alkaa haukkua sitä. Koirat ovat yleensä nopeita liikkeissään ja taitavasti väistelevät hirvien hyökkäyksiä tai potkuja. Koiran haukussa hirvi on täysin keskittynyt koiraan eikä se välttämättä noteeraa lähestyvää metsästäjää. Koira ei saa aina hirveä pysähtymään ja sen vuoksi haukun ympärille asetetaan hirvipassiketju.
 
Hirvenhoukuttelu on sitä, että metsästäjä matkii hirvilehmän kiimaääntelyä tai matkia sonnin yhteydenpitoääniä. Hirvenhoukuttelu vaatii vuosien harjoittelun ja harjoitukset kannattaa jättää metsään tai harjoitella kotona silloin, kun muu perhe ei ole kotosalla (voi herättää perheen muiden jäsenten keskuudessa hilpeyttä ).