Pienpetokantojen vahvistumisen syynä on hyvin pitkälle ihmisen aiheuttamat elinympäristöjen muutos. Pienpetopyyntiä tarvitaan ja se on osa hyväksytyistä luonnonhoitomuodoista. Sen tarkoituksena on korjata ihmisen aiheuttamia muutoksia luonnon tasapainossa. Pienpetokannat ovat paisuneet liian suuriksi luontaisten vihollisten puuttumisen ja hyvän ravintotilanteen vuoksi.

Pienpetojen metsästys on muodostunut perinteeksi suomalaiseen eräkulttuuriin. Sen jälkeen kun turkisten arvo romahti, pienpetojen metsästyksen motiivina on ollut riistanhoitotyö. Toki löytyy vielä sellaisiakin metsämiehiä, jotka keräävät turkiksia ja teetättävät turkin vaimolleen. Valitettavasti meidän perheessä turkiksen hankinta jää vaimon tehtäväksi.

 Tulokaspedoista minkin ja supikoiran metsästys on erittäin tärkeää, tietenkään alkuperäisiä pienpetojamme unohtamatta. Näiden petojen suuri määrä haittaa alkuperäisten eläimistömme lisääntymistä. Pienpedot rokottavat vesi- ja metsäkanalintujen määrää aiheuttamalla pesä- ja poikastuhoja. Pienpetojen pyynti tulisi olla jokaisen metsästäjänvelvollisuus, mutta vain pieni osa metsästäjistä pyytää näitä tuholaisia.